Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 4 sztuki
  • Sos do pieczeni jasny Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 2 łyżki
  • pęczak - 100 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • ser żółty starty - 2 łyżki
  • olej - 3 łyżki
  • grzyby suszone - 5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namocz w 200 ml gorącej wody, następnie odcedź i pokrój w cienkie paseczki. Wywar pozostaw.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż w rondelku wraz z grzybami. Dodaj kaszę i smaż chwilę razem. Następnie wlej grzybowy wywar, dopraw do smaku i gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut.
  3. Piersi umyj i oczyść. W każdej z nich wykonaj nożem nacięcie tak, aby powstał otwór. Ugotowany pęczak wymieszaj z serem i napełnij tak powstałym farszem piersi kurczaka. Nafaszerowane piersi skrop oliwą.
  4. Mięso oprósz Przyprawą do kurczaka Knorr i smaż na patelni po 5 minut z każdej strony. Podsmażone mięso odłóż na bok.
  5. Na tą samą patelnię wlej 250 ml ciepłej wody, żeby sos był idealnie doprawiony i gęsty dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr i rozmieszaj ją. Sos zagotuj, włóż z powrotem piersi i gotuj jeszcze 10 minut. Tak przygotowane piersi przed podaniem przekrój pod skosem na pół i podawaj z chrupiącą sałatą oraz ziołową bagietką.