Faszerowane polędwiczki

0


Trudne


60 min.


4 os.

Składniki
olej2 łyżki
seler0.5 sztuk
wędzony boczek10 plastrów
por1 sztuka
tymianek1 łyżeczka
rozmaryn1 łyżeczka
orzechy włoskie150 gramów
pietruszka1 sztuka
polędwiczka wieprzowa2 unit
masło50 unit
Rosół z kury Knorr1 unit
musztarda3 łyżki
oscypek2 sztuki
jagody jałowca4 sztuki
białe wino wytrawne0.2 szklanek
twardy żółty ser300 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Polędwiczki umyj, osusz i natnij wzdłuż do połowy. Rozłóż jak książkę, przykryj spoż. folią i rozbij lekko. Natrzyj przyprawą Delikat Knorr.
Krok 2
2 plastry boczku wysmaż na oliwie, potem drobno pokrój. Posiekaj orzechy, oba sery i natkę pietruszki. Owoce jałowca rozgnieć i wymieszaj wszystko razem dodając jeszcze zioła.
Krok 3
Płaty mięsa posmaruj musztardą a następnie nanieś mieszankę z orzechami i serem. Mięso ciasno zroluj a następnie zawiń w plastry boczku. Obsmaż na oliwie i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Krok 4
Warzywa pokrój w małe kawałki, dołóż do naczynia, podlej winem i wstaw do piekarnika - 180 st. C. Dorzuć dwie gałązki świeżego rozmarynu i przykryte piecz ok. 30 minut.
Krok 5
Powstały podczas pieczenia sos zlej do rondelka. Dodaj 250 ml wody, kostkę Knorr oraz pozostałą musztardę. Zagotuj. Następnie dodawaj stopniowo wiórki zimnego masła zagęszczając w ten sposób sos.
Autor: garlicPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl