Faszerowane polędwiczki

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa - 2 unit
  • Rosół z kury Knorr - 1 unit
  • wędzony boczek - 10 plastrów
  • orzechy włoskie - 150 gramów
  • oscypek - 2 sztuki
  • por - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • seler - 0.5 sztuk
  • jagody jałowca - 4 sztuki
  • twardy żółty ser - 300 gramów
  • musztarda - 3 łyżki
  • białe wino wytrawne - 0.2 szklanek
  • tymianek - 1 łyżeczka
  • rozmaryn - 1 łyżeczka
  • masło - 50 unit
  • olej - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki umyj, osusz i natnij wzdłuż do połowy. Rozłóż jak książkę, przykryj spoż. folią i rozbij lekko. Natrzyj przyprawą Delikat Knorr.
  2. 2 plastry boczku wysmaż na oliwie, potem drobno pokrój. Posiekaj orzechy, oba sery i natkę pietruszki. Owoce jałowca rozgnieć i wymieszaj wszystko razem dodając jeszcze zioła.
  3. Płaty mięsa posmaruj musztardą a następnie nanieś mieszankę z orzechami i serem. Mięso ciasno zroluj a następnie zawiń w plastry boczku. Obsmaż na oliwie i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  4. Warzywa pokrój w małe kawałki, dołóż do naczynia, podlej winem i wstaw do piekarnika - 180 st. C. Dorzuć dwie gałązki świeżego rozmarynu i przykryte piecz ok. 30 minut.
  5. Powstały podczas pieczenia sos zlej do rondelka. Dodaj 250 ml wody, kostkę Knorr oraz pozostałą musztardę. Zagotuj. Następnie dodawaj stopniowo wiórki zimnego masła zagęszczając w ten sposób sos.