Faszerowane udka z kurczaka z sałatką
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • udka z kurczaka - 1 kilogram
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
  • woda - 300 mililitrów
  • czerwona papryka - 100 gramów
  • por - 400 gramów
  • zielone oliwki - 100 gramów
  • ser feta - 200 gramów
  • jogurt - 100 mililitrów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr - 1 sztuka
  • sałatka
  • średniej wielkości zielony ogórek - 1 sztuka
  • rzodkiewka - 1 pęczek
  • orzechy włoskie - 20 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Udka z kurczaka umyj i osusz. Za pomocą małego noża oddziel mięso od kości – lekko je nacinając, wyciągnij kość ze środka tak, aby mięso pozostało nienaruszone. Mięso dopraw do smaku. Dla lepszego efektu możesz zamarynować je w Przyprawie do złotego kurczaka Knorr i pozostawić w chłodnym miejscu na około 30 minut.
  2. Pora, czosnek i czerwoną paprykę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni, ostudź i wymieszaj z serem feta oraz oliwkami. Tak przygotowanym farszem nadziej udka.
  3. Mięso obsmaż równomiernie na patelni. Następnie Esencję do sosu pieczeniowego jasnego Knorr połącz z 300 ml zimnej wody.
  4. Przygotowanym sosem zalej mięso. Całość duś pod przykryciem około 20 minut, co jakiś czas przekładając kurczaka na patelni. Udka podawaj z ryżem, ziemniakami lub kaszą.
  5. Przygotuj sałatkę: ogórka oraz rzodkiewkę umyj i pokrój w drobną kostkę. Orzechy pokrusz i dodaj do warzyw. Całość zalej sosem sałatkowym, po czym dokładnie wymieszaj.