Faszerowane udka z kurczaka z sałatką

16


Średnie


90 min.


4 os.

Składniki
udka z kurczaka1 kilogram
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
woda300 mililitrów
czerwona papryka100 gramów
por400 gramów
zielone oliwki100 gramów
ser feta200 gramów
jogurt 100 mililitrów
ząbek czosnku1 sztuka
Sos do pieczeni jasny Knorr1 sztuka
Sałatka:
średniej wielkości zielony ogórek1 sztuka
rzodkiewka1 pęczek
orzechy włoskie20 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Udka z kurczaka umyj i osusz. Za pomocą małego noża oddziel mięso od kości – lekko je nacinając, wyciągnij kość ze środka tak, aby mięso pozostało nienaruszone. Mięso dopraw do smaku. Dla lepszego efektu możesz zamarynować je w Przyprawie do złotego kurczaka Knorr i pozostawić w chłodnym miejscu na około 30 minut.
Krok 2
Pora, czosnek i czerwoną paprykę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni, ostudź i wymieszaj z serem feta oraz oliwkami. Tak przygotowanym farszem nadziej udka.
Krok 3
Mięso obsmaż równomiernie na patelni. Następnie Sos do pieczeni jasny Knorr połącz z 300 ml zimnej wody.
Krok 4
Przygotowanym sosem zalej mięso. Całość duś pod przykryciem około 20 minut, co jakiś czas przekładając kurczaka na patelni. Udka podawaj z ryżem, ziemniakami lub kaszą.
Krok 5
Przygotuj sałatkę: ogórka oraz rzodkiewkę umyj i pokrój w drobną kostkę. Orzechy pokrusz i dodaj do warzyw. Całość zalej sosem sałatkowym, po czym dokładnie wymieszaj.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl