Faszerowane udka z kurczaka
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • udka z kurczaka - 8 sztuk
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • mięso mielone wieprzowe - 60 gramów
  • por - 1 sztuka
  • Papryka słodka z Hiszpanii Knorr - 1 łyżka
  • rodzynki - 2 łyżki
  • orzechy włoskie - 2 łyżki
  • starty żółty ser typu Gouda - 100 gramów
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • olej słonecznikowy

Sposób przygotowania:

  1. Usuń z udek kurczaka kości. Następnie mięso zamarynuj obsypując przyprawą Delikat Knorr i słodką czerwoną papryką. Odstaw na godzinę do lodówki.
  2. Pokrój drobno pora, a orzechy posiekaj.
  3. Wymieszaj mięso mielone i pokrojonego pora z tartym żółtym serem, rodzynkami oraz orzechami.
  4. Dodaj odrobinę pieprzu i przyprawy Delikat Knorr do smaku.
  5. Nafaszeruj udka masą, a następnie zepnij wykałaczką.
  6. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, po czym przełóż do niego udka. Piecz około 1,5 godziny w 180 stopniach (możesz też przygotować udka na grillu).