Faszerowane ziemniaczki z sosem

Składniki:

  • boczek w plastrach - 150 gramów
  • duże ziemniaki - 8 sztuk
  • kolorowe papryki - 2 sztuki
  • pieczarki - 4 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • ostra papryka mielona - 1 szczypta
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • majonez - 3 łyżki
  • jogurt naturalny - 3 łyżki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz , przekrój na połowy, wydrąż miąższ i drobno posiekaj.
  2. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj paprykę i pieczarki, chwilę smaż.
  3. Dołóż boczek, przypraw pieprzem i papryką. Do ostudzonego farszu dodaj natkę i żółty ser, wymieszaj.
  4. Farszem napełnij ziemniaki i wstaw je do naczynia żaroodpornego. Piecz około 30 minut w temperaturze 190 stopni.
  5. Cebulę, papryki i pieczarki pokrój w kostkę. Natkę pietruszki i dymkę posiekaj. Ser zetrzyj na tarce.
  6. Sos sałatkowy czosnkowy Knorr połącz z jogurtem i majonezem. dodaj dymkę i wymieszaj. ziemniaki podawaj z sosem czosnkowym.