Faszerowane ziemniaki z łososiem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Ziemniaki duże - 3 sztuki
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 4 sztuki
  • cebula duża - 1 sztuka
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka - 45 gramów
  • wędzony łosoś - 5 plastrów
  • kwaśna śmietana - 50 mililitrów
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz. Następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach i połóż na sicie. Odciśnij nadmiar wody. Następnie przełóż ziemniaki do miski.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do ziemniaków.
  3. Dodaj również mąkę, jaja oraz przyprawę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie gęste ciasto.
  4. Na patelni rozgrzej olej i smaż okrągłe i równe placuszki. Gotowe odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  5. Na talerzu ułóż kilka placków jeden na drugim. Na wierzchu połóż łyżkę kwaśnej śmietany, plaster wędzonego łososia i całość udekoruj szczypiorkiem.