Faszerowane ziemniaki z mięsem mielonym
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • upieczone i ostudzone ziemniaki - 8 sztuk
  • mięso mielone drobiowe - 200 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak - 50 mililitrów
  • Fix Kotlety mielone Knorr - 1 opakowanie
  • pieczarki - 200 gramów
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • pomidory - 2 sztuki
  • ser żółty - 60 gramów
  • Majonez Hellmann's Babuni - 50 gramów
  • mały jogurt naturalny - 1 opakowanie
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • papryka do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Mięso obsmaż na patelni używając tłuszczy Rama, razem z pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Dopraw do smaku zawartością opakowania Fix Knorr. Odstaw na bok aby przestygło.
  2. Pomidory pokrój w kostkę, posiekaj natkę, ser zetrzyj na tarce.
  3. Ziemniaki przekrój na pół. Wydrąż miąższ do miski, uważając przy tym aby nie uszkodzić skórki.
  4. Do mięsnego farszu dodaj posiekane ziemniaki, pomidory i posiekaną natkę pietruszki.
  5. Tak przygotowany farsz umieść w łupinie ziemniaków. Ziemniaki po wierzchu posyp startym serem. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 15 minut. Majonez Babuni wymieszaj z jogurtem i startym ząbkiem czosnku. Ziemniaki podawaj z dipem czosnkowym. Z połówek ziemniaków ułóż węża. Zęby i oczy przygotuj z kawałków papryki.