Faszerowany bakłażan z kaszą gryczaną i surówką z cykorii
  • 40 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • duży bakłażan - 1 sztuka
  • duże świeże pieczarki - 8 sztuk
  • kasza gryczana - 120 gramów
  • mały ząbek czosnku - 4 sztuki
  • oliwki zielone - 20 sztuk
  • natka pietruszki - 4 łyżki
  • olej rzepakowy - 4 łyżki
  • surówka
  • duża cykoria - 1 sztuka
  • sok z cytryny - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu.
  2. Bakłażana przekrój na pół i delikatnie wyjmij środek, nie naruszają skórki. Tak przygotowanego bakłażana piecz w piekarniku przez ok. 30 minut w temp. 200 °C.
  3. Na patelni podsmaż pieczarki, dodaj do nich masę z bakłażana i chwilkę duś razem. Do masy dodaj posiekany czosnek, natkę pietruszki i ugotowaną wcześniej kaszę. Całość dobrze wymieszaj i przełóż do upieczonej formy z bakłażana. Całość raz jeszcze wsadź do piekarnika na ok. 15 minut pieczenia.
  4. Cykorię posiekaj i skrop sokiem z cytryny.