PRZEPISY.PL

Faszerowany indyk

  • 90
  • 8
  • Łatwe
  • 0
12
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • indyk w całości1 szt
  • żołądki drobiowe1 kg
  • mięso mielone indycze0.7 kg
  • mięso mielone wieprzowe0.7 kg
  • jajka2 szt
  • woda5 l
  • majeranek
  • przyprawa do grilla
  • sól i pieprz
    • Krok 1

      Przygotuj zalewę składającą się z 5wody, peklosoli, soli (ok. 3 łyżek), a następnie wyjmij z indyka kości szkieletowe i włóż go do zalewy na całą dobę.
    • Krok 2

      Po wyjęciu natrzyj go wewnątrz majerankiem oraz pieprzem ziołowym i ponownie odstaw na 2 godziny.
    • Krok 3

      W międzyczasie zmiel żołądki na farsz i przełóż do miski z mięsami mielonymi. Dodaj jajka, pieprz, pieprz ziołowy i majeranek i nafaszeruj tym indyka.
    • Krok 4

      Następnie zszyj górę i dół, a nogi i skrzydła zwiąż razem. Na górę posmaruj olejem i mocno obsyp przyprawą do grilla.
    • Krok 5

      Znowu pozostaw na 12 h do lodówki aby przeszedł wszystkimi przyprawami, po czym włóż do rękawa (można też przykryć folią aluminiową na blaszce jeśli nie mamy rękawa) i piecz w piekarniku przez około 3,5 godziny w 180 stopniach, po czym zdejmij folię i dalej piecz aż do zarumienienia skórki.

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    87
    osób dodało do Mniamlisty
    60''
    6
    Łatwe
    4
    osoby dodały do Mniamlisty
    90''
    4
    Łatwe
    1026
    osób dodało do Mniamlisty
    45''
    4
    Łatwe
    1567
    osób dodało do Mniamlisty
    30''
    4
    Łatwe