Faworki

Składniki:

  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 łyżka
  • spirytus - 1 łyżka
  • kwaśna śmietana - 1 opakowanie
  • tłuszcz do smażenia - 1 unit
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • cukier puder do dekoracji - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Zimny tłuszcz posiekać nożem z mąką.
  2. Dodać spirytus i tyle śmietany, aby można było zagnieść ciasto jak na makaron domowy.
  3. Ciasto przełożyć do garnka i przynajmniej 10 min. energicznie ubijać, najlepiej tłuczkiem do ziemniaków, a następnie zawinąć w folię i włożyć na całą noc do lodówki, a przynajmniej na 2 godz.
  4. Ciasto rozwałkować jak najcieniej i wycinać romby z przecięciem w środku, a następnie formować tradycyjne faworki.
  5. Smażyć w głębokim tłuszczu.
  6. Jak ostygną posypać pudrem.