Faworki
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 100  °C

Składniki:

  • mąka tortowa - 50 dekagramów
  • cukier puder - 4 łyżki
  • kwaśna śmietana - 8 łyżek
  • spirytus - 2 łyżki
  • żółtko - 5 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 łyżki
  • cukier puder do dekoracji - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki dokładnie łączymy, wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne (z pęcherzykami w środku).
  2. Dzielimy ciasto na części i wałkujemy dość cieniutko.
  3. Radełkiem kroimy paski i formujemy chruściki.
  4. Smażymy na oleju na złoty kolor, odsączamy na bibułce.
  5. Studzimy i obficie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!