Faworki
  • 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • śmietana - 10 dekagramów
  • cukier puder - 4 dekagramy
  • żółtko - 3 sztuki
  • mąka pszenna - 25 dekagramów
  • sól - 1 szczypta
  • spirytus - 20 mililitrów
  • smalec do smażenia - 50 dekagramów
  • cukier puder z cukrem wanilinowym do posypania - 1 unit
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 gram

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, cukier, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było twarde jak na makaron.
  2. Dobrze wyrobić i wybijać wałkiem tak długo, aż będą tworzyły się pęcherze.
  3. Następnie ciasto przykryć ściereczką i zostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę, po czym rozwałkować cienko bez posypywania mąką i uformować faworki.
  4. Jak formować faworki: ciasto pokroić na paski o długości 10 cm i o szerokości 3 cm, każdy pasek przeciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec paska przez przecięcie i przeciągnąć.
  5. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach na złoty kolor.
  6. Po usmażeniu faworki ułożyć dla osączenia na bibule, następnie przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.