Przygotowanie |
Krok 1 |
Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, cukier, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było twarde jak na makaron. |
Krok 2 |
Dobrze wyrobić i wybijać wałkiem tak długo, aż będą tworzyły się pęcherze. |
Krok 3 |
Następnie ciasto przykryć ściereczką i zostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę, po czym rozwałkować cienko bez posypywania mąką i uformować faworki. |
Krok 4 |
Jak formować faworki: ciasto pokroić na paski o długości 10 cm i o szerokości 3 cm, każdy pasek przeciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec paska przez przecięcie i przeciągnąć. |
Krok 5 |
Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach na złoty kolor. |
Krok 6 |
Po usmażeniu faworki ułożyć dla osączenia na bibule, następnie przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego. |