| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, cukier, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było twarde jak na makaron. |
| Krok 2 |
| Dobrze wyrobić i wybijać wałkiem tak długo, aż będą tworzyły się pęcherze. |
| Krok 3 |
| Następnie ciasto przykryć ściereczką i zostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę, po czym rozwałkować cienko bez posypywania mąką i uformować faworki. |
| Krok 4 |
| Jak formować faworki: ciasto pokroić na paski o długości 10 cm i o szerokości 3 cm, każdy pasek przeciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec paska przez przecięcie i przeciągnąć. |
| Krok 5 |
| Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach na złoty kolor. |
| Krok 6 |
| Po usmażeniu faworki ułożyć dla osączenia na bibule, następnie przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego. |