Faworki

2


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
śmietana10 dekagramów
cukier puder4 dekagramy
żółtko3 sztuki
mąka pszenna25 dekagramów
sól1 szczypta
spirytus 20 mililitrów
smalec do smażenia50 dekagramów
cukier puder z cukrem wanilinowym do posypania1 unit
Kostka do pieczenia Kasia1 gram
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, cukier, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było twarde jak na makaron.
Krok 2
Dobrze wyrobić i wybijać wałkiem tak długo, aż będą tworzyły się pęcherze.
Krok 3
Następnie ciasto przykryć ściereczką i zostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę, po czym rozwałkować cienko bez posypywania mąką i uformować faworki.
Krok 4
Jak formować faworki: ciasto pokroić na paski o długości 10 cm i o szerokości 3 cm, każdy pasek przeciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec paska przez przecięcie i przeciągnąć.
Krok 5
Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach na złoty kolor.
Krok 6
Po usmażeniu faworki ułożyć dla osączenia na bibule, następnie przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl