| |||||||||
| Składniki | ||
| starty parmezan | 150 gramów | |
| Bulion warzywny Knorr | 1 sztuka | |
| cebula | 1 sztuka | |
| makaron fettuccine | 400 gramów | |
| masło | 2 łyżki | |
| mąka pszenna | 1 łyżka | |
| śmietana kremówka | 200 mililitrów | |
| mleko | 100 mililitrów | |
| gałka muszkatołowa | 1 szczypta | |
| biały pieprz | 1 szczypta | |
| sól | 1 szczypta |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. |
| Krok 2 |
| W międzyczasie rozpuść na patelni masło, podsmaż na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i dodaj łyżkę mąki. Do powstałej zasmażki dodaj zimną śmietanę i mleko. Całość doprowadź do wrzenia i dopraw do smaku kostką Knorr oraz odrobiną startej gałki muszkatołowej i pieprzem. Sos do Fettuccine Alfredo gotuj przez minutę, aż zgęstnieje. |
| Krok 3 |
| Ugotowany makaron połącz z sosem i ciesz się smakiem Fettuccine Alfredo. Danie podawaj posypane startym parmezanem. |
| Autor: przepisy.pl |