Fettuccine Alfredo
  • 18 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • starty parmezan - 150 gramów
  • Kostka bulionowa z Czosnkiem i Pietruszką Knorr - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • makaron fettuccine - 400 gramów
  • masło - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • śmietana kremówka - 200 mililitrów
  • mleko - 100 mililitrów
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • biały pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W międzyczasie rozpuść na patelni masło, podsmaż na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i dodaj łyżkę mąki. Do powstałej zasmażki dodaj zimną śmietanę i mleko. Całość doprowadź do wrzenia i dopraw do smaku kostką Knorr oraz odrobiną startej gałki muszkatołowej i pieprzem. Sos gotuj przez minutę, aż zgęstnieje.
  3. Ugotowany makaron połącz z sosem. Danie podawaj posypane startym parmezanem.