Filet mignon z sosem winno-grzybowym
  • 30 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Esencja do duszonych mięs Knorr - 1 sztuka
  • grzyby - 200 gramów
  • Rama Classic - 2 łyżki
  • czosnek ząbek - 1 sztuka
  • steki z polędwicy wołowej (2 sztuki) - 300 gramów
  • musztarda Dijon - 2 łyżki
  • wino czerwone wytrawne (opcjonalnie) - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj drobno grzyby i czosnek., w 3 kroku: Smaż czosnek i grzyby na 1 łyżce margaryny przez 5 minut. Dodaj wino i pozostaw do odparowania. Dodaj 2 łyżki mąki, gotuj razem przez 2 minuty. Dodaj 250 ml wrzącej wody, Esencję do duszonych dań i musztardę. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Dołóż steki i duś razem jeszcze przez 2 min.
  2. Smaż steki na 2 łyżkach margaryny po 5 minut z każdej strony. Zdejmij z patelni i przykryj folią aluminiową.
  3. Smaż czosnek i grzyby na 1 łyżce margaryny przez 5 minut. Dodaj wino i pozostaw do odparowania. Dodaj 2 łyżki mąki, gotuj razem przez 2 minuty. Dodaj bulion i musztardę. Zagotuj. Dołóż steki i gotuj razem jeszcze przez 2 min.