Filet mignon z sosem winno-grzybowym

1


Łatwe


30 min.


2 os.

Składniki
Sos do pieczeni jasny Knorr1 sztuka
grzyby200 gramów
Rama Classic2 łyżki
czosnek ząbek1 sztuka
steki z polędwicy wołowej (2 sztuki)300 gramów
musztarda Dijon2 łyżki
wino czerwone wytrawne (opcjonalnie)1 szklanka
Przygotowanie
Krok 1
Posiekaj drobno grzyby i czosnek., w 3 kroku: Smaż czosnek i grzyby na 1 łyżce margaryny przez 5 minut. Dodaj wino i pozostaw do odparowania. Dodaj 2 łyżki mąki, gotuj razem przez 2 minuty. Dodaj 250 ml wrzącej wody, Sos do pieczeni jasny Knorr. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Dołóż steki i duś razem jeszcze przez 2 min.
Krok 2
Smaż steki na 2 łyżkach margaryny po 5 minut z każdej strony. Zdejmij z patelni i przykryj folią aluminiową.
Krok 3
Smaż czosnek i grzyby na 1 łyżce margaryny przez 5 minut. Dodaj wino i pozostaw do odparowania. Dodaj 2 łyżki mąki, gotuj razem przez 2 minuty. Dodaj bulion i musztardę. Zagotuj. Dołóż steki i gotuj razem jeszcze przez 2 min.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl