Filet po toskańsku

Składniki:

  • pieprz - 1 szczypta
  • bułka tarta - 4 łyżki
  • pomidory - 2 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • masło - 2 łyżki
  • słodka papryka - 1 szczypta
  • chili - 1 szczypta
  • wieprzowina bez kości - 500 gramów
  • posiekane zioła - 2 łyżki
  • biały pieprz - 1 szczypta
  • śmietana kremówka - 300 mililitrów
  • ketchup - 300 gramów
  • pomidory w puszce - 1 opakowanie
  • bekon - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry.
  2. Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem i wyłóż szczelnie bekonem oraz kawałkami mięsa.
  3. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.
  4. Śmietanę podgrzej w garnku. Pomidory poćwiartuj i wymieszaj z pomidorami z puszki oraz z ketchupem. Dodaj do śmietany.
  5. Czosnek zmiażdż i dodaj do garnka. Całość przypraw przyprawami i ziołami.
  6. Mieszankę po zagotowaniu krótko gotuj i zalej mięso.
  7. Na górę wyłóż trochę masła i obsyp bułką tartą. Piecz przez około 40 minut.