| |||||||||
| Składniki | ||
| filet z dorsza bez skóry | 4 sztuki | |
| oliwa z oliwek | 4 łyżeczki | |
| pomidor | 12 plastrów | |
| ser mozzarella light | 12 plastrów | |
| Tymianek z Polski Knorr | 4 szczypty | |
| szparagi zielone obrane | 20 sztuk | |
| szynka prosciutto | 12 plastrów | |
| młode ziemniaki | 600 gramów | |
| koperek | 2 szczypty |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Filet z dorsza umyj i osusz. Posmaruj go oliwą z oliwek, oprósz świeżo mielonym pieprzem. Na rybę połóż 3 plastry pomidora obranego ze skórki, posyp tymiankiem, a następnie połóż plastry mozzarelli. Rybę zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15 minut. |
| Krok 2 |
| Oczyszczone szparagi ugotuj al dente na parze, następnie pozawijaj w szynkę prosciutto. Szparagi podpiecz w piekarniku razem z rybą. Filet z dorsza podawaj z ugotowanymi ziemniaczkami, posypanymi koperkiem oraz ze szparagami. |
| Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus |