Filet z dorsza zapiekany z pomidorem i mozzarellą
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • filet z dorsza bez skóry - 4 sztuki
  • oliwa z oliwek - 4 łyżeczki
  • pomidor - 12 plastrów
  • ser mozzarella light - 12 plastrów
  • Tymianek z Polski Knorr - 4 szczypty
  • szparagi zielone obrane - 20 sztuk
  • szynka prosciutto - 12 plastrów
  • młode ziemniaki - 600 gramów
  • koperek - 2 szczypty

Sposób przygotowania:

  1. Filet z dorsza umyj i osusz. Posmaruj go oliwą z oliwek, oprósz świeżo mielonym pieprzem. Na rybę połóż 3 plastry pomidora obranego ze skórki, posyp tymiankiem, a następnie połóż plastry mozzarelli. Rybę zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15 minut.
  2. Oczyszczone szparagi ugotuj al dente na parze, następnie pozawijaj w szynkę prosciutto. Szparagi podpiecz w piekarniku razem z rybą. Filet z dorsza podawaj z ugotowanymi ziemniaczkami, posypanymi koperkiem oraz ze szparagami.