Filet z kurczaka na parze

- Krok 1Piersi lekko rozbij i natrzyj Delikatem Knorr, a następnie odstaw na godzinę do lodówki.
- Krok 2Po wyjęciu każdą pierś posmaruj musztardą i połóż na niej pół ogórka przekrojonego wzdłuż.
- Krok 3Całość zepnij wykałaczką i gotuj na parze przez około półgodziny. Pod koniec gotowania posyp posiekanym koperkiem.

Filet z kurczaka na parze
Szukasz nowego sposobu na podanie kurczaka? W takim razie przepis na filet na parze powinien przypaść Ci do gustu. Aby go przygotować, na początek piersi z kurczaka rozbij tłuczkiem. Zrób to delikatnie, najlepiej przez folię spożywczą lub woreczek foliowy. Pamiętaj jednak, by nie rozbijać mięsa aż tak cienko, jak na kotlety. Przed włożeniem do lodówki, dla wzmocnienia smaku, natrzyj mięso czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Oprócz kiszonego ogórka, na piersi z kurczaka połóż także kawałek czerwonej papryki. Całość zawiń w roladkę i zepnij szczelnie wykałaczką. Pod koniec gotowania posyp wszystko posiekanym koperkiem i np. świeżą bazylią. Filet z kurczaka na parze podawaj w towarzystwie sypkiego ryżu lub kaszy gryczanej albo kuskus. Dobrym dodatkiem do takiego dania mogą być duszone warzywa (m.in. brokuł, marchewka, kalafior) lub fasolka szparagowa zaserwowana z bułką tartą. Do dekoracji użyj kiełków rzodkiewki. Sprawdź nasz przepis i zobacz, w jak prosty sposób można przygotować filet z kurczaka na parze.