Filet z kurczaka ze szpinakiem

21


Średnie


45 min.


4 os.

Składniki
pierś z kurczaka ze skórą4 sztuki
Przyprawa do kurczaka Knorr4 łyżki
świeży szpinak100 gramów
ser ricotta150 gramów
por biała część1 sztuka
Tymianek z Polski Knorr1 łyżka
Oregano z Turcji Knorr1 łyżka
sól do smaku1 szczypta
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 szczypta
oliwa z oliwek2 łyżki
margaryna4 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Piersi z kurczaka umyj, następnie delikatnie odchyl skórę i natnij mięso formując kieszeń. Nie odrywaj skóry jednak do końca. Piersi posyp przyprawą Knorr, suszonymi ziołami i skrop oliwą.
Krok 2
Pora umyj i pokrój w cienkie krążki, szpinak umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej margarynie podduś pora, następnie dodaj szpinak.
Krok 3
Do miski przełóż rozdrobniony ser, szpinak z porem oraz szczyptę suszonych ziół. Wszystko wymieszaj razem i dopraw do smaku.
Krok 4
Przygotowany farsz nałóż w uformowane kieszenie.
Krok 5
Niewielkie naczynie żaroodporne wysmaruj margaryną i umieść w nim nafaszerowane piersi. Obok mięsa włóż pozostałą margarynę. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20- 25 minut. Gotowe piersi podawaj z młodymi, wiosennymi warzywami lub chrupiącą sałatą i lekkim cytrynowym sosem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl