Filet z kurczaka ze szpinakiem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • pierś z kurczaka ze skórą - 4 sztuki
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 4 łyżki
  • świeży szpinak - 100 gramów
  • ser ricotta - 150 gramów
  • por biała część - 1 sztuka
  • Tymianek z Polski Knorr - 1 łyżka
  • Oregano z Turcji Knorr - 1 łyżka
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • margaryna - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka umyj, następnie delikatnie odchyl skórę i natnij mięso formując kieszeń. Nie odrywaj skóry jednak do końca. Piersi posyp przyprawą Knorr, suszonymi ziołami i skrop oliwą.
  2. Pora umyj i pokrój w cienkie krążki, szpinak umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej margarynie podduś pora, następnie dodaj szpinak.
  3. Do miski przełóż rozdrobniony ser, szpinak z porem oraz szczyptę suszonych ziół. Wszystko wymieszaj razem i dopraw do smaku.
  4. Przygotowany farsz nałóż w uformowane kieszenie.
  5. Niewielkie naczynie żaroodporne wysmaruj margaryną i umieść w nim nafaszerowane piersi. Obok mięsa włóż pozostałą margarynę. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20- 25 minut. Gotowe piersi podawaj z młodymi, wiosennymi warzywami lub chrupiącą sałatą i lekkim cytrynowym sosem.