Filet z kurczaka ze szpinakiem

37


Średnie


45 min.


4 os.

Składniki
pierś z kurczaka ze skórą4 sztuki
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr4 łyżki
świeży szpinak100 gramów
ser ricotta150 gramów
por biała część1 sztuka
tymianek suszony1 łyżka
suszone oregano1 łyżka
sól do smaku1 szczypta
pieprz czarny mielony1 szczypta
oliwa z oliwek2 łyżki
margaryna4 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Piersi z kurczaka umyj, następnie delikatnie odchyl skórę i natnij mięso formując kieszeń. Nie odrywaj skóry jednak do końca. Piersi posyp przyprawą Knorr, suszonymi ziołami i skrop oliwą.
Krok 2
Pora umyj i pokrój w cienkie krążki, szpinak umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej margarynie podduś pora, następnie dodaj szpinak.
Krok 3
Do miski przełóż rozdrobniony ser, szpinak z porem oraz szczyptę suszonych ziół. Wszystko wymieszaj razem i dopraw do smaku.
Krok 4
Przygotowany farsz nałóż w uformowane kieszenie.
Krok 5
Niewielkie naczynie żaroodporne wysmaruj margaryną i umieść w nim nafaszerowane piersi. Obok mięsa włóż pozostałą margarynę. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20- 25 minut. Gotowe piersi podawaj z młodymi, wiosennymi warzywami lub chrupiącą sałatą i lekkim cytrynowym sosem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl