Filet z sandacza w chrupiącej panierze z grzybów na musie porowo–ziołowym
  • 20 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • filet z sandacza - 4 sztuki
  • suszone borowiki - 100 gramów
  • mąka - 2 łyżki
  • białe migdały - 50 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak - 5 łyżek
  • Delikat warzywny Knorr - 1 łyżka
  • kromka białego chleba tostowego - 5 sztuk
  • cytryna - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 pęczek
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • cały por - 2 sztuki
  • ziemniaki - 2 sztuki
  • śmietana 18% - 100 mililitrów
  • lubczyk - 1 pęczek
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Rybę umyj, osusz i usuń wszystkie ości. Rybę od strony skóry oprósz w mące. Obsmaż na patelni na 2 łyżkach rozgrzanej Ramy (wariant maślany). Ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.
  2. Cytrynę otrzyj ze skóry, posiekaj natkę pietruszki, czosnek rozetrzyj na miazgę z łyżką Ramy.
  3. Chleb tostowy okrój ze skóry, włóż do kielicha blendera dodaj suszone grzyby, Delikat, połowę czosnku, posiekaną natkę pietruszki, migdały, skórkę z cytryny. Całość zmiksuj dokładnie. Powstałą bułkę połącz z pozostałą Ramą smaż jak szef kuchni (wariant maślany). Podczas pieczenia Rama wytapiając się z panierki sprawi, że ryba będzie soczysta.
  4. Powstałą panierę nałóż, rozkładając ją dokładnie na wierzchu ryby. Rybę wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 8 minut.
  5. W międzyczasie przygotuj purée i sianko z porów : Z porów odkrój zielone części. Kilka kawałków pokrój w bardzo cienkie długie na 10 cm paseczki. Paseczki pora oprósz w pozostałej z ryby mące. Usmaż na złoty kolor na rozgrzanej połowie Ramy (wariant klasyczny). Powstałe „sianko” przełóż na papierowy ręcznik i odstaw na bok.
  6. Białą część pora pokrój, rozdrabniając go z grubsza, to samo zrób z ziemniakami. Warzywa i pora przełóż do rondelka z pozostałą rozgrzaną Ramą (wariant klasyczny), smaż warzywa około 1 minuty, po czym zalej szklanką wody. Dodaj śmietanę i lubczyk. Całość gotuj pod przykryciem do miękkości a następnie przełóż do kielicha blendera. Dopraw do smaku i zmiksuj wszystko na gładką masę. Upieczoną rybę podawaj na purée z dowolnymi warzywami. Całość udekoruj odrobiną sianka z zielonych części pora.