Filety śledziowe z octem po kaszubsku
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • śledzie matiasy - 6 sztuk
  • rodzynki - 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • cebula - 500 gramów
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • kulki jałowca - 5 sztuk
  • Gorczyca z Kanady Knorr - 1 łyżka
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 2 sztuki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 1 sztuka
  • ocet - 1 szklanka
  • sok pomarańczowy - 1 szklanka
  • woda - 0.5 litrów

Sposób przygotowania:

  1. 1/2 litra wody gotuj z octem, liściem laurowym, zielem angielskim, gorczycą i ziarnami jałowca.
  2. W zalewie namocz pokrojone pod skosem śledzie - najlepiej całą noc.
  3. Cebulę pokrój w półtalarki i przesmaż na oleju, dodaj 2 łyżki koncentratu i przesmaż jeszcze chwilę.
  4. Rodzynki namocz w soku pomarańczowym i wsyp do pomidorowego sosu.
  5. Dodaj śledzie i wszystko dobrze wymieszaj - dolej troszeczkę zalewy, w której się moczyły śledzie, dodaj jeszcze trochę majeranku.