Filety w sosie grzybowo serowym
  • 60 minut
  • 2 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • filety z kurczaka - 2 sztuki
  • pieczarki - 400 gramów
  • serek topiony - 100 gramów
  • śmietana kremówka 36% - 250 mililitrów
  • natka pietruszki (posiekana) - 3 łyżki
  • cebula (duża, posiekana) - 1 sztuka
  • masło - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • olej - 2 łyżki
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Filety posypujemy rozkruszoną kosteczką czosnkową, posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Smażymy na patelni grillowej z odrobinie oleju po około 3 minuty z każdej strony.
  2. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki (polecam zetrzeć na szatkownicy). Obsmażamy je na maśle z cebulą. Kiedy woda odparuje, dodajemy Delikat, pieprz, pietruszkę oraz kremówkę zmiksowaną z serkiem (najlepiej użyć blendera, by nie było grudek sera). Gotujemy na małym ogniu około 5 minut - do czasu aż sos zgęstnieje.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego, a na nim układamy mięso. Zapiekamy około 20 minut. Podajemy z ziemniakami lub kaszą.