| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Warzywa, oprócz pora, obierz i umyj. Zalej wodą, dodaj przyprawy i gotuj do czasu gdy warzywa będą miękkie przez 30 minut. |
| Krok 2 |
| Przecedź przez sitko, bulion pozostaw do wystygnięcia. Gdy już przestygnie włóż do niego umyte i pokrojone w mniejsze kawałki filety. |
| Krok 3 |
| Zagotuj, zestaw z ognia i odstaw na 10 minut. |
| Krok 4 |
| Dwie pomarańcze obierz ze skórek i podziel na cząstki, z pozostałej wyciśnij sok, wymieszaj ze szklanką wywaru warzywnego zagotuj. |
| Krok 5 |
| Ubijają dodaj śmietanę, dopraw do smaku. |
| Krok 6 |
| Zieloną część pora odetnij i potnij w cieniutkie paseczki, obgotuj przez kilka minut w lekko osolonym wrzątku. |
| Krok 7 |
| Filety rybne przełóż na talerz, zalej owocowym sosem |