Filety w sosie pomarańczowym

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • por - 1 sztuka
  • pieprz
  • śmietana - 3 łyżki
  • sól
  • goździki
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • pomarańcza - 3 sztuki
  • ocet winny - 0.5 szklanek
  • filety rybne - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa, oprócz pora, obierz i umyj. Zalej wodą, dodaj przyprawy i gotuj do czasu gdy warzywa będą miękkie przez 30 minut.
  2. Przecedź przez sitko, bulion pozostaw do wystygnięcia. Gdy już przestygnie włóż do niego umyte i pokrojone w mniejsze kawałki filety.
  3. Zagotuj, zestaw z ognia i odstaw na 10 minut.
  4. Dwie pomarańcze obierz ze skórek i podziel na cząstki, z pozostałej wyciśnij sok, wymieszaj ze szklanką wywaru warzywnego zagotuj.
  5. Ubijają dodaj śmietanę, dopraw do smaku.
  6. Zieloną część pora odetnij i potnij w cieniutkie paseczki, obgotuj przez kilka minut w lekko osolonym wrzątku.
  7. Filety rybne przełóż na talerz, zalej owocowym sosem