Filety z antara w panierce z mąki żytniej
  • 15 minut
  • 1 osoba
  • Łatwe

Składniki:

  • filet z Antara - 4 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • posiekana natka pietruszki - 4 łyżeczki
  • sok z cytryny - 4 łyżeczki
  • pieprz mielony - 1 szczypta
  • mąka - 1 szklanka
  • olej z pestek winogron - 1 szklanka
  • masło - 1 łyżka
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Umyć ziemniaki i nastawić by się gotowały w ,, mundurkach".
  2. Ryby filetować tak by mieć 8 cienkich filetów .Skropić sokiem z cytryny i zostawić na trochę . Osuszyć. Utrzeć bulion warzywny z łyżka oleju i natrzeć nim rybę .
  3. Pokroić natkę pietruszki i ułożyć na połowie filetów. Przykryć resztą filetów.
  4. Do mąki dosypać Delikat i szczyptę pieprzu . Obtoczyć złożone filety w mące razowej , potem w jajku i ponownie w mące .
  5. Odcedzić i obrać ziemniaki ( oczywiście jak już są miękkie ). Pokroić w plastry. Obsmażyć na gorącym oleju na rumiano . Zdjąć z patelni i przykryć by nie ostygły .
  6. Na patelnie włożyć ryby i obsmażyć na rumiano z obu stron dodając w ostatnim momencie masło..
  7. Podawać z plastrami podsmażonych ziemniaków .