Filety z farszem grzybowym
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • filety z kurczaka - 4 sztuki
  • świeże podgrzybki - 250 gramów
  • świeże kurki - 250 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • olej - 4 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • suszony tymianek - 1 szczypta
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie grzyby oczyszczamy o drobno siekamy. Jeśli używamy grzybów mrożonych, należy je wcześniej rozmrozić i odcisnąć z nich wodę.
  2. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy grzyby, tymianek, Delikat i pieprz i dusimy na małym ogniu do czasu aż cały płyn odparuje.
  3. Bułkę moczymy w wodzie i kiedy będzie już miękka rozdrabniamy ją ręką i mieszamy z grzybami. Farsz doprawiamy do smaku.
  4. W filetach ostrym nożem robimy dziurę praktycznie na całą długość mięsa i nadziewamy je farszem. Wierzch mięsa posypujemy pieprzem i przyprawą do kurczaka.
  5. Filety obsmażamy z obu stron na oleju do czasu aż się zarumienią, a następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w 200 stopniach około 30-40 minut.