Filety z karmazyna na pikantnie

Składniki:

  • filet z karmazyna - 4 sztuki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • dymka - 3 sztuki
  • czosnek ząbki - 4 sztuki
  • pomidory z puszki - 1 opakowanie
  • suszone płatki chili - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • brązowy cukier - 2 łyżeczki
  • sok z limonki - 1 łyżeczka
  • kolendra
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Filety z karmazyna oczyść, skrop niewielką ilością oliwy i posyp marynatą Knorr.
  2. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, następnie posiekaj dymkę i podsmaż.
  3. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj chwile, nie dopuszczając do zbrązowienia czosnku.
  4. Na patelnię wlej całą zawartość puszki pomidorów i dokładnie wymieszaj rozgniatając pomidory.
  5. Całość dopraw cukrem, chilli i świeżym sokiem z limonki, szczyptą soli, wymieszaj i duś ok. 10min do odparowania części płynu.
  6. W międzyczasie grilluj filety z karmazyna po 3-5min z każdej strony. Podawaj z sosem pomidorowym posypane posiekana kolendrą.