Filety z kurczaka w sosie z granatów
  • 20 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • piersi z kurczaka - 400 gramów
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 1 opakowanie
  • granat - 1 sztuka
  • cukier brązowy typu Muscovado - 2 łyżki
  • szalotki - 2 sztuki
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • ocet balsamiczny - 100 mililitrów
  • ostra papryczka chilli - 1 sztuka
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • masło - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka umyj, osusz, pokrój pod skosem na małe kotlecik. Mięso przełóż do miski, dodaj oliwę i Przyprawę do złocistego kurczaka Knorr. Przyprawa sprawi, że mięso będzie delikatne, o lekko korzenno-orzechowym posmaku.
  2. Kawałki kurczaka obsmaż delikatnie z obu stron na rozgrzanej patelni, przełóż na bok.
  3. Szalotkę obierz, pokrój w drobną kosteczkę. Papryczkę chilli przekrój na pół, usuń pestki, pokrój w drobną kosteczkę. Owoc granatu turlaj na stole i przekrój na pół. Uderzając w niego łyżką lub trzonkiem noża spraw, aby wszystkie ziarna owocu wypadły do miski.
  4. Na tej samej patelni, na której smażyłeś kurczaka, podsmaż chilli i szalotkę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pestki granatu i cukier. Smażąc wszystko razem, pozwól, aby cukier uległ karmelizacji. Dodaj wtedy ocet balsamiczny. Całość gotuj ok. 5 minut, aż ocet odparuje i zmniejszając swoją objętość o ¾ .
  5. Do sosu dodaj łyżkę masła i na powrót wrzuć podsmażone mięso. Całość dokładnie wymieszaj, gotując jednocześnie przez 1 minutę. Tak przygotowanego kurczaka ułóż na białym ryżu. Posyp z wierzchu posiekaną natką kolendry.