Przygotowanie |
Krok 1 |
Piersi z kurczaka umyj, osusz, pokrój pod skosem na małe kotlecik. Mięso przełóż do miski, dodaj oliwę i Przyprawę do złocistego kurczaka Knorr. Przyprawa sprawi, że mięso będzie delikatne, o lekko korzenno-orzechowym posmaku. |
Krok 2 |
Kawałki kurczaka obsmaż delikatnie z obu stron na rozgrzanej patelni, przełóż na bok. |
Krok 3 |
Szalotkę obierz, pokrój w drobną kosteczkę. Papryczkę chilli przekrój na pół, usuń pestki, pokrój w drobną kosteczkę. Owoc granatu turlaj na stole i przekrój na pół. Uderzając w niego łyżką lub trzonkiem noża spraw, aby wszystkie ziarna owocu wypadły do miski. |
Krok 4 |
Na tej samej patelni, na której smażyłeś kurczaka, podsmaż chilli i szalotkę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pestki granatu i cukier. Smażąc wszystko razem, pozwól, aby cukier uległ karmelizacji. Dodaj wtedy ocet balsamiczny. Całość gotuj ok. 5 minut, aż ocet odparuje i zmniejszając swoją objętość o ¾ . |
Krok 5 |
Do sosu dodaj łyżkę masła i na powrót wrzuć podsmażone mięso. Całość dokładnie wymieszaj, gotując jednocześnie przez 1 minutę. Tak przygotowanego kurczaka ułóż na białym ryżu. Posyp z wierzchu posiekaną natką kolendry. |