Filety z łososia na parze
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • olej z pestek winogron - 3 łyżki
  • masło - 2 łyżki
  • woda - 3 łyżki
  • cytryna pokrojona na ćwiartki - 4 sztuki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 2 łyżki
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Umyte i osuszone filety z łososia ze skórą ułożyć w naczyniu w którym będzie się marynować. Wymieszać olej z wodą i przyprawą Delikat. Zalać łososia i zostawić na 30 minut. Wyjąć z marynaty.
  2. W dolną część garnka do gotowania na parze wlać wodę ( ok. 1 litra) i wrzucić do niej Bulion na włoszczyźnie Knorr. Postawić na gazie i zagotować. W górną część garnka ułożyć na dno liście pora -a na to położyć filety łososia .Postawić na dolnej części. Gotować 20 minut na małym gazie.
  3. Podawać z sałatą i ziemniakami skropionego roztopionym masłem i sokiem z cytryny. Ja posypuję jeszcze koprem .