|
Składniki | ||
Kostka do pieczenia Kasia | 20 dekagramów | |
miód | 120 mililitrów | |
jajko | 2 sztuki | |
cukier | 20 dekagramów | |
mąka | 60 dekagramów | |
soda oczyszczona | 2 łyżeczki | |
kardamon | 1 łyżeczka | |
cynamon | 1 łyżeczka | |
imbir | 1 łyżeczka |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Kasię, miód, przyprawy oraz cukier wymieszać mikserem. |
Krok 2 |
Miksując, dodawać jajka aż powstanie jasnobrązowa masa. |
Krok 3 |
Przesiać do niej mąkę z sodą. |
Krok 4 |
Zagnieść ciasto, uformować kulę i odłożyć do lodówki na 30 minut. |
Krok 5 |
Rozwałkować ciasto na placek o grubości około 5 mm, szklanką wycinać pierniczki. |
Krok 6 |
Piec 10-12 minut w 180˚C, aż nabiorą brązowo-złocistego koloru. |
Krok 7 |
Pierniczki można udekorować lukrem lub czekoladą. |
Autor: Użytkownik Moje Ciasto |