| |||||||||
| Składniki | ||
| Kostka do pieczenia Kasia | 20 dekagramów | |
| miód | 120 mililitrów | |
| jajko | 2 sztuki | |
| cukier | 20 dekagramów | |
| mąka | 60 dekagramów | |
| soda oczyszczona | 2 łyżeczki | |
| kardamon | 1 łyżeczka | |
| cynamon | 1 łyżeczka | |
| imbir | 1 łyżeczka |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Kasię, miód, przyprawy oraz cukier wymieszać mikserem. |
| Krok 2 |
| Miksując, dodawać jajka aż powstanie jasnobrązowa masa. |
| Krok 3 |
| Przesiać do niej mąkę z sodą. |
| Krok 4 |
| Zagnieść ciasto, uformować kulę i odłożyć do lodówki na 30 minut. |
| Krok 5 |
| Rozwałkować ciasto na placek o grubości około 5 mm, szklanką wycinać pierniczki. |
| Krok 6 |
| Piec 10-12 minut w 180˚C, aż nabiorą brązowo-złocistego koloru. |
| Krok 7 |
| Pierniczki można udekorować lukrem lub czekoladą. |
| Autor: Użytkownik Moje Ciasto |