FIŃSKIE PIERNICZKI KORZENNE

1


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia20 dekagramów
miód120 mililitrów
jajko2 sztuki
cukier20 dekagramów
mąka60 dekagramów
soda oczyszczona2 łyżeczki
kardamon 1 łyżeczka
cynamon1 łyżeczka
imbir1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1
Kasię, miód, przyprawy oraz cukier wymieszać mikserem.
Krok 2
Miksując, dodawać jajka aż powstanie jasnobrązowa masa.
Krok 3
Przesiać do niej mąkę z sodą.
Krok 4
Zagnieść ciasto, uformować kulę i odłożyć do lodówki na 30 minut.
Krok 5
Rozwałkować ciasto na placek o grubości około 5 mm, szklanką wycinać pierniczki.
Krok 6
Piec 10-12 minut w 180˚C, aż nabiorą brązowo-złocistego koloru.
Krok 7
Pierniczki można udekorować lukrem lub czekoladą.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl