FIŃSKIE PIERNICZKI KORZENNE
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • miód - 120 mililitrów
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier - 20 dekagramów
  • mąka - 60 dekagramów
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • kardamon - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • imbir - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Kasię, miód, przyprawy oraz cukier wymieszać mikserem.
  2. Miksując, dodawać jajka aż powstanie jasnobrązowa masa.
  3. Przesiać do niej mąkę z sodą.
  4. Zagnieść ciasto, uformować kulę i odłożyć do lodówki na 30 minut.
  5. Rozwałkować ciasto na placek o grubości około 5 mm, szklanką wycinać pierniczki.
  6. Piec 10-12 minut w 180˚C, aż nabiorą brązowo-złocistego koloru.
  7. Pierniczki można udekorować lukrem lub czekoladą.