Fish and Chips
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • biała ryba o zwartym mięsie - 500 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • piwo jasne - 100 mililitrów
  • mąka - 220 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cytryna - 1 sztuka
  • olej - 300 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce rozetrzyj kostkę rosołową Knorr z dwiema łyżkami oleju.
  2. Następnie dodaj jajka oraz piwo. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Proszek do pieczenia wymieszaj z mąką. Całość wsyp do mieszanki z piwem dokładnie mieszając. Powinieneś otrzymać ciasto podobne do naleśnikowego, o dość gęstej konsystencji. Ewentualnie możesz dodać trochę więcej mąki.
  4. Rybę pokrój w paski o szerokości 1,5 centymetra. W rondelku rozgrzej olej.
  5. Rybę obtaczaj najpierw w mące, a następnie w cieście. Smaż w głębokim tłuszczu, aż nabierze złoto-brązowej barwy. Po usmażeniu odłóż rybę na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Chipsy podawaj samodzielnie, z kawałkiem cytryny lub ewentualnie z dipem majonezowym.