Fit kanapki z pastą z soczewicy
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ugotowana soczewica - 1 szklanka
  • cebula - 1 sztuka
  • pieczarki - 5 sztuk
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • Przyprawa do grilla Knorr - 1 łyżeczka
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 1.5 łyżek
  • chleb żytni, kromki - 8 sztuk
  • papryka - 1 sztuka
  • rukola - 40 gramów
  • kiełki rzodkiewki - 2 łyżki
  • kolendra - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • chili bez pestek - 0.5 łyżeczek
  • imbir do smaku
  • czarnuszka do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę ugotuj do miękkości. Pokrojoną cebulkę podsmaż na Ramie, do cebuli dodaj obrane i pokrojone na ćwiartki pieczarki i smaż, aż zmiękną.
  2. Pod koniec dodaj do smaku imbir (mielony lub świeży) oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Jeszcze ciepła soczewicę połącz ze składnikami z patelni, wymieszaj, całość zblenduj i wystudź.
  4. Dopraw przyprawą do grilla Knorr. Do gotowej wystudzonej masy dodaj kolendrę, chilli i sok z cytryny. Podawaj z pieczywem, posyp ziarenkami czarnuszki. Przygotowane kanapki doskonale smakują udekorowane dodatkowo paseczkami papryki, rukoli i kiełkami.