Flaczki z kurczka

Składniki:

  • udka z kurczaka bez skóry - 4 sztuki
  • marchewki - 3 sztuki
  • pietruszka - 1 sztuka
  • kawałek selera - 1 sztuka
  • por - 5 sztuk
  • cebula - 2 sztuki
  • masło - 50 gramów
  • mąka - 2 łyżki
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 5 sztuk
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • imbir - 1 łyżeczka
  • majeranek - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Udka zalać zimną wodą. Posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować na małym ogniu. Dodać marchewki, pietruszkę i por. Zagotować i zmniejszyć ogień. Warzywa wyjąć po 20 min a kurczaka gotować jeszcze 20 minut. Przecedzić wywar. Warzywa pokroić w paski a przyprawy cebulę i pora wyrzucić.
  2. Wyjąć kości z kurczaka. Mięso pokroić w paski. Utrzeć masło z mąką i dodać nieco gorącej zupy. Rozetrzeć i dodać do zupy. Zagotować mieszając. Włożyć warzywa i mięso, dodać imbir i łyżkę przyprawy do zupy. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem. Posypać zieleniną.