Flądra w masala

Składniki:

  • olej roślinny - 3 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • cytryna - 1 sztuka
  • świeży imbir - 50 gramów
  • natka pietruszki - 2 łyżki
  • czosnek ząbki - 5 sztuk
  • sok z cytryny - 2 łyżeczki
  • soczewica - 100 gramów
  • ocet winny - 4 łyżeczki
  • chilli - 0.5 łyżeczek
  • oczyszczone flądry - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Flądry oczyść i skrop octem winnym. Odstaw na 30 minut.
  2. Soczewicę ugotuj i zatrzyj na puree.
  3. Imbir zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj chili, sok z cytryny i ocet z ryby. Miksuj przez 30 sekund.
  4. Do sosu włóż rybę i marynuj ją przez 6 godzin.
  5. Ryby wyjmij, a do marynaty dodaj soczewicę i wymieszaj. W masie obtaczaj ryby.
  6. Smaż je na gorącym oleju do czasu, gdy zbrązowieją. Podawaj przybrane plastrami cytryny i natką pietruszki. Filety świetnie smakują z ryżem.