Flaki - busecca buciniego

Składniki:

  • ziemniaki - 300 gramów
  • cebula - 100 gramów
  • seler - 1 sztuka
  • marchew - 100 gramów
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • słonina - 30 gramów
  • flaki wołowe - 500 gramów
  • flaki cielęce - 500 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Flaki oczyść, sparz pokrój na kwadraty.
  2. Słoninę drobno pokrój, cebulę posiekaj i razem podsmaż na maśle*.
  3. Dodaj flaki i duś je przez godzinę wraz z dodatkiem soli i pieprzu.
  4. Marchew, selera i ziemniaki pokrój na małe kawałki i dodaj do flaków.
  5. Zalej wodą i gotuj około 3 godzin. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.