Flaki wołowe

183


Łatwe


90 min.


6 os.

Składniki
pręga wołowa500 gramów
flaki wołowe800 gramów
Bulionetka wołowa Knorr2 sztuki
seler2 sztuki
cebula2 sztuki
marchew1 sztuka
pietruszka1 sztuka
papryka ostra w proszku, mielona0.5 łyżeczek
liść laurowy2 sztuki
majeranek1 łyżka
gałka muszkatołowa0.25 łyżeczek
ziele angielskie3 ziarna
pieprz czarny ziarnisty1 łyżka
masło100 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Zalej mięso i połowę warzyw zimną wodą, dodaj bulionetki Knorr i doprowadź do wrzenia.
Krok 2
Zbierz powstałą pianę, dodaj ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, dwa listki laurowe i ugotuj intensywny bulion.
Krok 3
Przecedź gotowy wywar. Mięso pokrój w paski, resztę surowych warzyw pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na tarce.
Krok 4
Krótko podsmaż wszystko na maśle, wsyp mąkę, po czym przesmaż chwilę i zalej wywarem wołowym. Należy uważać, by masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna.
Krok 5
Do tak przygotowanej zupy dodaj obgotowane flaki wołowe i resztę przypraw. Całość gotuj jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu, następnie podawaj.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl