Flaki wołowe
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • pręga wołowa - 500 gramów
  • flaki wołowe - 800 gramów
  • Bulionetka wołowa Knorr - 2 sztuki
  • seler - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • marchew - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 0.5 łyżeczek
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 0.25 łyżeczek
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 ziarna
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 1 łyżka
  • masło - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Zalej mięso i połowę warzyw zimną wodą, dodaj bulionetki Knorr i doprowadź do wrzenia.
  2. Zbierz powstałą pianę, dodaj ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, dwa listki laurowe i ugotuj intensywny bulion.
  3. Przecedź gotowy wywar. Mięso pokrój w paski, resztę surowych warzyw pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na tarce.
  4. Krótko podsmaż wszystko na maśle, wsyp mąkę, po czym przesmaż chwilę i zalej wywarem wołowym. Należy uważać, by masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
  5. Do tak przygotowanej zupy dodaj obgotowane flaki wołowe i resztę przypraw. Całość gotuj jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu, następnie podawaj.