Przygotowanie |
Krok 1 |
Zalej mięso i połowę warzyw zimną wodą, dodaj bulionetki Knorr i doprowadź do wrzenia. |
Krok 2 |
Zbierz powstałą pianę, dodaj ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, dwa listki laurowe i ugotuj intensywny bulion. |
Krok 3 |
Przecedź gotowy wywar. Mięso pokrój w paski, resztę surowych warzyw pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na tarce. |
Krok 4 |
Krótko podsmaż wszystko na maśle, wsyp mąkę, po czym przesmaż chwilę i zalej wywarem wołowym. Należy uważać, by masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna. |
Krok 5 |
Do tak przygotowanej zupy dodaj obgotowane flaki wołowe i resztę przypraw. Całość gotuj jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu, następnie podawaj. |