| |||||||||
| Składniki | ||
| pomidor | 1 sztuka | |
| marchew | 2 sztuki | |
| pieprz | 1 szczypta | |
| sól | 1 szczypta | |
| słonina | 20 gramów | |
| flaki wołowe | 800 gramów | |
| flaki cielęce | 800 gramów | |
| seler zielony | 1 sztuka | |
| ogon wołowy | 0.5 sztuk | |
| małe cebule | 8 sztuk | |
| fasola kolorowa sucha | 200 gramów |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Flaki oczyść, sparz pokrój na kwadraty. |
| Krok 2 |
| Słoninę drobno pokrój, cebulę posiekaj i razem podsmaż na maśle*. |
| Krok 3 |
| Dodaj flaki i duś je przez godzinę wraz z dodatkiem soli i pieprzu. |
| Krok 4 |
| Marchew, selera, pomidora i ogon wołowy pokrój na mniejsze części i dodaj do flaków. Dorzuć fasolkę. |
| Krok 5 |
| Zalej wodą i gotuj około 3 godzin. Słoninę drobno pokrój, cebulę posiekaj i razem podsmaż na maśle*. |
| Autor: pasibrzuch |