Flaki z Erba

Składniki:

  • pomidor - 1 sztuka
  • marchew - 2 sztuki
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • słonina - 20 gramów
  • flaki wołowe - 800 gramów
  • flaki cielęce - 800 gramów
  • seler zielony - 1 sztuka
  • ogon wołowy - 0.5 sztuk
  • małe cebule - 8 sztuk
  • fasola kolorowa sucha - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Flaki oczyść, sparz pokrój na kwadraty.
  2. Słoninę drobno pokrój, cebulę posiekaj i razem podsmaż na maśle*.
  3. Dodaj flaki i duś je przez godzinę wraz z dodatkiem soli i pieprzu.
  4. Marchew, selera, pomidora i ogon wołowy pokrój na mniejsze części i dodaj do flaków. Dorzuć fasolkę.
  5. Zalej wodą i gotuj około 3 godzin. Słoninę drobno pokrój, cebulę posiekaj i razem podsmaż na maśle*.