Flan karmelowy

0


Łatwe


60 min.


10 os.

Składniki
jajko1 sztuka
cukier0.25 szklanek
mleko1.25 szklanek
żółtko1 sztuka
laska wanilii1 sztuka
mleko skondensowane słodzone 250 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Mleko zwykłe podgrzej z laską wanilii, po zagotowaniu trzymaj na gazie jeszcze przez kilka minut i mieszaj, uważając by nie wykipiało.
Krok 2
Jajko i żółtko ubij z cukrem na puszystą masę. Wymieszaj z mlekiem skondensowanym.
Krok 3
Przestudzone mleko wlej do masy jajecznej i dobrze wymieszaj.
Krok 4
Przełóż masę do foremki i zapiekaj w kąpieli wodnej.
Krok 5
Przełóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut.
Krok 6
Cukier na karmel rozpuść w rondelku i polej deser.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl