Flan karmelowy

Składniki:

  • jajko - 1 sztuka
  • cukier - 0.25 szklanek
  • mleko - 1.25 szklanek
  • żółtko - 1 sztuka
  • laska wanilii - 1 sztuka
  • mleko skondensowane słodzone - 250 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Mleko zwykłe podgrzej z laską wanilii, po zagotowaniu trzymaj na gazie jeszcze przez kilka minut i mieszaj, uważając by nie wykipiało.
  2. Jajko i żółtko ubij z cukrem na puszystą masę. Wymieszaj z mlekiem skondensowanym.
  3. Przestudzone mleko wlej do masy jajecznej i dobrze wymieszaj.
  4. Przełóż masę do foremki i zapiekaj w kąpieli wodnej.
  5. Przełóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut.
  6. Cukier na karmel rozpuść w rondelku i polej deser.