Flan kataloński

Składniki:

  • jajko - 3 sztuki
  • cukier - 35 dekagramów
  • mleko - 350 mililitrów
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • żółtko - 6 sztuk
  • siekane orzechy - 4 dekagramy
  • opakowane śmietany - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Połowę cukru skarmelizuj, a gdy już będzie złocisty, wlej 2 łyżki soku z cytryny i 3 łyżki gorącej wody. Wymieszaj, aż karmel się rozpuści.
  2. Wlej do natłuszczonej żaroodpornej formy. Odstaw do zastygnięcia.
  3. Utrzyj jajka z żółtkami, śmietaną, mlekiem i 8 łyżkami cukru. Masę wylej na karmel. Formę wstaw na blachę napełnioną wodą.
  4. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i zapiecz około pół godziny, po czym schłódź w lodówce.
  5. Resztę cukru wsyp na patelnię i skarmelizuj. Dodaj orzechy, wlej resztę soku i tak powstałą mieszanką posyp flan.