Fleischkase- tradycyjna niemiecka pieczeń z mielonego mięsa

Składniki:

  • łopatka wieprzowa - 600 gramów
  • mleko - 0.3 litrów
  • sól - 5 gramów
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 2 łyżki
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • starta skórka z cytryny - 0.5 łyżeczek
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • słonina - 150 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz i oczyść z błon. Zmiel przez maszynkę i zmieszaj z 0,4 mleka.
  2. Mleko powinno być bardzo zimne, najlepiej tyle co wyciągnięte z lodówki.
  3. Słoninę pokrój w bardzo drobną kosteczkę i dodaj do mięsa, razem z pozostałymi składnikami, oprócz mleka. Wymieszaj dokładnie i wyrób. Powstałą masę podziel na dwie równe części – jedną zmiksuj z pozostałym mlekiem, po czym znów połącz mięso i wymieszaj.
  4. Przygotuj prostokątne wysmarowane tłuszczem blaszki, takie jak na pasztet i przełóż mięso do środka. Nagrzej piekarnik do 180-200 stopni i piecz prze 45-50 minut. Fleischkase najlepiej smakuje z wiejskim chlebem i masłem.