Fleischkase- tradycyjna niemiecka pieczeń z mielonego mięsa

3


Średnie


60 min.


6 os.

Składniki
łopatka wieprzowa600 gramów
mleko0.3 litrów
sól5 gramów
majeranek2 łyżki
gałka muszkatołowa1 szczypta
starta skórka z cytryny0.5 łyżeczek
czarny pieprz mielony1 szczypta
słonina150 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Mięso umyj, osusz i oczyść z błon. Zmiel przez maszynkę i zmieszaj z 0,4 mleka.
Krok 2
Mleko powinno być bardzo zimne, najlepiej tyle co wyciągnięte z lodówki.
Krok 3
Słoninę pokrój w bardzo drobną kosteczkę i dodaj do mięsa, razem z pozostałymi składnikami, oprócz mleka. Wymieszaj dokładnie i wyrób. Powstałą masę podziel na dwie równe części – jedną zmiksuj z pozostałym mlekiem, po czym znów połącz mięso i wymieszaj.
Krok 4
Przygotuj prostokątne wysmarowane tłuszczem blaszki, takie jak na pasztet i przełóż mięso do środka. Nagrzej piekarnik do 180-200 stopni i piecz prze 45-50 minut. Fleischkase najlepiej smakuje z wiejskim chlebem i masłem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl