Florentynki migdałowo-wiśniowe

9


Trudne


25 min.


6 os.

Składniki
Carte D'Or Cookies & Cream480 gramów
gorzka czekolada35 gramów
biała czekolada35 gramów
Florentynki:
masło25 gramów
śmietana kremówka2 łyżki
cukier55 gramów
miód25 gramów
sól1 szczypta
płatki migdałowe 75 gramów
kandyzowane wiśnie50 gramów
mąka20 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Aby upiec florentynki, rozgrzać piekarnik do 180°c/160°c z termoobiegiem. Masło, śmietanę, cukier, sól i miód zagotować w rondlu. Zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut. Zdjąć z ognia, do masy dodać migdały, wiśnie i mąkę, wymieszać.
Krok 2
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nanosić łyżką porcje masy (dzieląc ją na 12 równych części), pozostawiając ok. 7 cm odstępy między nałożonymi porcjami, tak by mogły zwiększyć masę podczas pieczenia. Za pomocą łyżki delikatnie spłaszczyć porcje masy. Blachę umieścić w piekarniku na 5-8 minut, ciastka piec do momentu, gdy ich brzegi nabiorą złotego koloru.
Krok 3
Zmniejszyć temperaturę do 160°c/140°c z termoobiegiem i kontynuować pieczenie przez kolejne 5 minut lub do momentu, aż ciastka przyrumienią się. Blachę wyjąć z piekarnika, w razie potrzeby łopatką wyrównać kształt ciastek.
Krok 4
Odstawić ciastka do ostygnięcia na tyle, żeby dało się podważyć je za pomocą łopatki i przenieść na metalową kratkę do ostatecznego ostygnięcia.
Krok 5
Czekoladę (każdy rodzaj oddzielnie) rozpuścić w małej misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą. Za pomocą łyżeczki wykonać czekoladą zygzakowaty wzór na florentynkach. Sześć ciastek ozdobić wzorem z gorzkiej czekolady, a drugie sześć z czekolady białej. Odstawić do wystygnięcia i stężenia.
Krok 6
Każdą kulkę lodów podawać z jedną florentynką z gorzką czekoladą i jedną z białą.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl