Florentynki migdałowo-wiśniowe
  • 25 minut
  • 6 osób
  • Trudne

Składniki:

  • Carte d'Or Tiramisu - 480 gramów
  • gorzka czekolada - 35 gramów
  • biała czekolada - 35 gramów
  • florentynki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 gramów
  • śmietana kremówka - 2 łyżki
  • cukier - 55 gramów
  • miód - 25 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • płatki migdałowe - 75 gramów
  • kandyzowane wiśnie - 50 gramów
  • mąka - 20 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Aby upiec florentynki, rozgrzać piekarnik do 180°c/160°c z termoobiegiem. Kasię, śmietanę, cukier, sól i miód zagotować w rondlu. Zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut. Zdjąć z ognia, do masy dodać migdały, wiśnie i mąkę, wymieszać.
  2. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nanosić łyżką porcje masy (dzieląc ją na 12 równych części), pozostawiając ok. 7 cm odstępy między nałożonymi porcjami, tak by mogły zwiększyć masę podczas pieczenia. Za pomocą łyżki delikatnie spłaszczyć porcje masy. Blachę umieścić w piekarniku na 5-8 minut, ciastka piec do momentu, gdy ich brzegi nabiorą złotego koloru.
  3. Zmniejszyć temperaturę do 160°c/140°c z termoobiegiem i kontynuować pieczenie przez kolejne 5 minut lub do momentu, aż ciastka przyrumienią się. Blachę wyjąć z piekarnika, w razie potrzeby łopatką wyrównać kształt ciastek.
  4. Odstawić ciastka do ostygnięcia na tyle, żeby dało się podważyć je za pomocą łopatki i przenieść na metalową kratkę do ostatecznego ostygnięcia.
  5. Czekoladę (każdy rodzaj oddzielnie) rozpuścić w małej misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą. Za pomocą łyżeczki wykonać czekoladą zygzakowaty wzór na florentynkach. Sześć ciastek ozdobić wzorem z gorzkiej czekolady, a drugie sześć z czekolady białej. Odstawić do wystygnięcia i stężenia.
  6. Każdą kulkę lodów podawać z jedną florentynką z gorzką czekoladą i jedną z białą.