Francuska kremówka

3


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia25 dekagramów
żółtka4 sztuki
mąka3 szklanki
kwaśna śmietana1 szklanka
proszek do pieczenia2 łyżeczki
Piana:
białko jajka6 sztuk
cukier1 szklanka
kisiel wiśniowy1 opakowanie
Nadzienie:
wiśnie30 dekagramów
Krem:
mleko0.5 litrów
budyń śmietankowy1 opakowanie
cukier1 szklanka
Kostka do pieczenia Kasia20 dekagramów
Przygotowanie
Krok 1
Zagnieć ciasto i odstaw do lodówki na jakąś godzinę lub dwie.
Krok 2
Ciasto podziel na 6 równych części. Ubij pianę z białek. Rozwałkuj jedna część ciasta i wyłóż do blaszki.
Krok 3
Następnie podziel pianę na trzy równe części i jedną z nich wyłóż na placek. Posyp wydrylowanymi wiśniami.
Krok 4
Rozwałkuj następny placek i przyłóż go na placek na który wyłożyłaś pianę. W ten sposób wyjdą Ci trzy takie same placki.
Krok 5
Masa: ugotuj budyń z podanych składników. Utrzyj dobrze Kasię i powoli dodawaj ostudzony budyń.
Krok 6
Placki smaruj masą, a wierzch placka posyp cukrem pudrem.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl