Francuska kremówka
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • żółtka - 4 sztuki
  • mąka - 3 szklanki
  • kwaśna śmietana - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • białko jajka - 6 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • kisiel wiśniowy - 1 opakowanie
  • wiśnie - 30 dekagramów
  • mleko - 0.5 litrów
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • cukier - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieć ciasto i odstaw do lodówki na jakąś godzinę lub dwie.
  2. Ciasto podziel na 6 równych części. Ubij pianę z białek. Rozwałkuj jedna część ciasta i wyłóż do blaszki.
  3. Następnie podziel pianę na trzy równe części i jedną z nich wyłóż na placek. Posyp wydrylowanymi wiśniami.
  4. Rozwałkuj następny placek i przyłóż go na placek na który wyłożyłaś pianę. W ten sposób wyjdą Ci trzy takie same placki.
  5. Masa: ugotuj budyń z podanych składników. Utrzyj dobrze Kasię i powoli dodawaj ostudzony budyń.
  6. Placki smaruj masą, a wierzch placka posyp cukrem pudrem.