Francuska tarta z jabłkami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  •  °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • mąka - 1.5 szklanek
  • cukier - 3 łyżki
  • żółtko - 1 sztuka
  • woda - 2 łyżki
  • masa
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier puder - 3 łyżki
  • śmietanka 30% - 200 gramów
  • jabłko - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, cukru, Kasi, żółtka i wody zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę.
  2. Rozwałkowujemy i wykładamy na posmarowaną masłem formę do tarty.
  3. Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Wykładamy na ciasto.
  4. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy śmietankę. Wylewamy na jabłka.
  5. Pieczemy 45 minut. Podajemy z bitą śmietaną. Smacznego!