Francuskie trufle czekoladowe

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 30 gramów
  • mleczna czekolada - 200 gramów
  • śmietana 36% - 100 mililitrów
  • cukier waniliowy - 1 łyżka
  • do obtoczenia
  • kakao
  • cukier puder
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

  1. Pokrusz czekoladę na małe kawałki i wrzuć do miski, odłóż na bok.
  2. Zagotuj śmietankę z cukrem waniliowym.
  3. Gorącą wlej do pokruszonej czekolady i wymieszaj, aż wszystko się roztopi.
  4. Dodaj Kasię i ponownie wymieszaj. Odłóż do lodówki na ok. 1,5 godz.
  5. Gdy minie czas oczekiwania, czekolada powinna stwardnieć, wyjmij ją z lodówki i formuj małe kulki - możesz użyć dłoni lub łyżki do melonów.
  6. Uformowane obtocz w kakao, posyp cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Smacznego!