Fricassee z kurczaka

13


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
pierś z kurczaka 600 gramów
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr2 łyżki
szalotki8 sztuk
ząbki czosnku2 sztuki
marchew2 sztuki
seler naciowy2 sztuki
zielony groszek mrożony225 gramów
papryka żółta1 sztuka
pieczarki6 sztuk
jogurt naturalny0.5 szklanek
natka pietruszki3 łyżki
mąka pszenna1 łyżka
biały pieprz1 łyżka
oliwa1 łyżka
rosół200 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Filety z kurczaka oczyść, pokrój w kostkę i oprósz Przyprawą do złotego kurczaka Knorr.
Krok 2
Czosnek pokrój w plasterki. Marchewkę pokrój w plasterki, selera w kostkę. Paprykę pokrój w paski, pieczarki w cząstki. Cebulki obierz i pokrój w kostkę.
Krok 3
Cebulki i czosnek zeszklij na rozgrzanej oliwie. Wrzuć oprószonego w mące kurczaka i smaż przez 10 minut, aż mięso się zrumieni.
Krok 4
Stopniowo wlewaj rosół i mieszaj.
Krok 5
Dodaj marchewkę i seler oraz groszek. Doprowadź do wrzenia i duś przez 5 minut na małym ogniu. Następnie dodaj paprykę i pieczarki. Przykryj i duś jeszcze przez 10 minut.
Krok 6
Kilka łyżek gorącego wywaru wymieszaj z jogurtem i całość wlej do dania. Dopraw do smaku pieprzem i dodaj posiekaną pietruszkę i podgotuj jeszcze przez kilka minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl