Fricassee z kurczaka
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 600 gramów
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 2 łyżki
  • szalotki - 8 sztuk
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • marchew - 2 sztuki
  • seler naciowy - 2 sztuki
  • zielony groszek mrożony - 225 gramów
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • pieczarki - 6 sztuk
  • jogurt naturalny - 0.5 szklanek
  • natka pietruszki - 3 łyżki
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • biały pieprz - 1 łyżka
  • oliwa - 1 łyżka
  • rosół - 200 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka oczyść, pokrój w kostkę i oprósz Przyprawą do złotego kurczaka Knorr.
  2. Czosnek pokrój w plasterki. Marchewkę pokrój w plasterki, selera w kostkę. Paprykę pokrój w paski, pieczarki w cząstki. Cebulki obierz i pokrój w kostkę.
  3. Cebulki i czosnek zeszklij na rozgrzanej oliwie. Wrzuć oprószonego w mące kurczaka i smaż przez 10 minut, aż mięso się zrumieni.
  4. Stopniowo wlewaj rosół i mieszaj.
  5. Dodaj marchewkę i seler oraz groszek. Doprowadź do wrzenia i duś przez 5 minut na małym ogniu. Następnie dodaj paprykę i pieczarki. Przykryj i duś jeszcze przez 10 minut.
  6. Kilka łyżek gorącego wywaru wymieszaj z jogurtem i całość wlej do dania. Dopraw do smaku pieprzem i dodaj posiekaną pietruszkę i podgotuj jeszcze przez kilka minut.