Frijoles Charros czyli meksykańska zupa z fasoli

Składniki:

  • cebula - 3 sztuki
  • liść laurowy
  • pomidor - 4 szklanki
  • pieprz
  • sól
  • kolendra
  • ząbki czosnku - 3 sztuki
  • oliwa
  • papryczka jalapeno - 2 sztuki
  • Fasola pinto lub czarna - 2 szklanki

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę opłucz, zalej wodą, zagotuj i odcedź, powtórz czynność trzykrotnie, po czym zalej świeżą wodą, dodaj połówkę jednej cebuli w całości, liść laurowy i pieprz w ziarenkach.
  2. Gotuj na małym ogniu, aż fasolka będzie miękka. Pozostałe cebule posiekaj i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu razem z czosnkiem.
  3. Dodaj warzywa razem z tłuszczem do miękkiej fasoli.
  4. Papryczkę Jalapeno rozkrój, usuń nasionka i posiekaj drobno, pomidory obierz ze skórek i potnij w kostkę, wymieszaj z fasolką, duś jeszcze przez kilka minut, po czym dopraw do smaku. Meksykańską zupę z fasoli udekoruj posiekaną, świeżą kolendrą i rozłóż na talerze.