Frittata z cukinią
  • 20 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • jajka - 4 sztuki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 0.5 łyżeczek
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 2 łyżki
  • cukinia (nieduża) - 1 sztuka
  • pomidor - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • gęsty jogurt naturalny - 3 łyżki
  • szczypior - 0.5 pęczków

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory oraz cukinię pokrój w cienkie plastry, odłóż na talerz. Czosnek posiekaj drobno i posyp warzywa. Nagrzej piekarnik do temp. 180 C.
  2. W miseczce roztrzep jajka, dodaj jogurt i wymieszaj razem. Jajeczną masę dopraw Delikatem Knorr.
  3. Żeliwną patelnię rozgrzej z Ramą. Przygotowaną masę wlej na patelnię a następnie włóż pokrojone warzywa.
  4. Łopatką delikatnie „podwiń” dookoła brzegi omleta. Patelnię wstaw do piekarnika i zapiekaj przez ok.3- 5 minut lub do momentu, gdy zauważysz że jajeczna masa całkowicie „ścięła” się. Gotową Fritattę podawaj posypaną grubo pokrojonym szczypiorem.