Frykasek z jablkami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 35 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier - 12 dekagramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • kwaśna śmietana - 2 łyżki
  • jajko - 2 sztuki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • masa jabłkowa
  • jablka - 1 kilogram
  • galaretka - 2 opakowania
  • masa orzechowa
  • posiekane orzechy - 18 dekagramów
  • cukier - 18 dekagramów
  • mleko - 3 łyżki
  • miód - 3 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 15 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Zrobić ciasto kruche: mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia.
  2. Kasię zetrzeć na tarce do jarzyn na dużych oczkach i dodać mąki.
  3. Dokładnie zmieszać składniki.
  4. Żółtka, cukier, cukier waniliowy roztrzepać w śmietanie.
  5. Dodać mąki z Kasią i wyrobić ciasto.
  6. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp. 180 st. C, aż się zarumienią.
  7. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  8. Smażyć pod przykryciem 10 minut.
  9. Dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać.
  10. Masa orzechowa: Wszystkie skladniki wymieszać.
  11. Lekko zagotować.
  12. Przełożenie placka: Placek - masa jabłkowa - placek - masa jabłkowa - placek - masa orzechowa.