Frytki chińskie

Składniki:

  • ziemniaki - 300 gramów
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • papryczka chili - 1 sztuka
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • ocet winny - 1 łyżka
  • olej - 500 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj i pokrój na cienkie słupki. Możesz zalać je wrzątkiem i odcedzić po kilku minutach, aby szybciej się usmażyły.
  2. Olej mocno rozgrzej i wrzuć w całości papryczkę chili, smaż cały czas mieszając przez ok. 30 sekund, po czym wrzuć cebulę pokrojoną na ćwiartki oraz całe ząbki czosnku. Smaż jeszcze 30 sekund, a następnie wyciągnij wszystko.
  3. Teraz wrzuć ziemniaki i smaż ok. 3 minuty ciągle mieszając. Następnie dodaj sos sojowy i ocet i chwileczkę mieszaj.
  4. Po usmażeniu odsącz frytki na ręczniku papierowym.
  5. Następnie przełóż je do miski, rozkrusz przyprawę w mini kostkach i dokładnie wymieszaj potrząsając miską. Chińczycy podają frytki jako warzywny dodatek do ryżu i mięsa.