Frytki po chińsku na ostro

Składniki:

  • ziemniaki - 700 gramów
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • papryczka chilli - 1 sztuka
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • chilli - 1 szczypta
  • ocet winny - 1 łyżka
  • olej - 500 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój na frytki.
  2. Frytki zalej wrzącą wodą, po 2 minutach odcedź i pozostaw do obcieknięcia.
  3. Olej mocno rozgrzej, włóż pokrojoną w ćwiartki cebulę, przekrojony na pół czosnek i świeżą papryczkę przekrojona na pół. Potrzymaj ok. 30 sekund i wyjmij.
  4. Wrzuć frytki i smaż ok. 4 minuty. Dodaj sos sojowy, ocet i smaż jeszcze przez minutę.
  5. Frytki wyjmij i odsącz na ręczniku papierowym.
  6. Posyp przyprawą Knorr i chilli. Wymieszaj i natychmiast podawaj.