Frytki po włosku
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki - 6 sztuk
  • Przyprawa do ziemniaków Knorr - 0.5 opakowań
  • pomidory z puszki - 1 opakowanie
  • Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 opakowanie
  • cebula szalotka - 3 sztuki
  • ząbki czosnku - 5 sztuk
  • oliwa z oliwek - 5 łyżek
  • kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o szerokości 0,5 cm, a następnie w słupki, aby powstały klasyczne frytki.
  2. Szalotkę obierz i pokrój w cząstki.
  3. Ziemniaki oraz cebulę i trzy całe ząbki nieobranego czosnku rozsyp płasko na blaszce wyłożonej wcześniej papierem pergaminowym.
  4. Całość skrop oliwą i posyp przyprawą z opakowania Fix Knorr. Piecz w temperaturze 180 °C przez 40 minut.
  5. W tym czasie przygotuj włoski sos. Pozostałe dwa ząbki czosnku obierz, posiekaj i podsmaż w rondlu z oliwą. Pomidory z puszki również posiekaj i dodaj do zrumienionego czosnku. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Następnie dodaj sos sałatkowy Knorr i dokładnie wymieszaj.
  6. Upieczone frytki wraz cebulką i czosnkiem posyp listkami bazylii i podawaj z sosem wyłożonym do oddzielnej miseczki.