Frytki z dipem guacamole
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki - 6 sztuk
  • Mieszanka Polska Knorr - 2 łyżki
  • dojrzałe awokado - 3 sztuki
  • Sos sałatkowy włoski Knorr - 1 opakowanie
  • pomidor - 1 sztuka
  • świeża kolendra - 0.5 pęczków
  • sok z 1 cytryny
  • olej - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój na plastry o szerokości 1 cm, a następnie w paski o szerokości 0,5 cm tak, aby powstały frytki.
  2. Frytki przełóż na płaską blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem pergaminowym. Skrop olejem i posyp przyprawą z opakowania Fix Knorr. Piecz przez 45 minut w 180 °C.
  3. Teraz przygotuj sos. Awokado obierz i pozbądź się pestki. Miąższ przełóż do miski i rozgnieć widelcem na gładką masę.
  4. Pomidora umyj i pokrój w kostkę, a kolendrę posiekaj. Dodaj składniki do awokado. Dodaj sos sałatkowy Knorr i dopraw guacamole sokiem z cytryny. Chrupiące frytki podawaj z dipem umieszczonym w oddzielnej miseczce.